Slabý vývoz a silný dolár neumožnia Austrálii dosiahnuť prebytok

21.04.2013 Celý región

Sydney 21. apríla (TASR) - Austrálii sa nepodarí dosiahnuť v tomto fiškálnom roku rozpočtový prebytok v objeme vyše 1 miliardy austrálskych dolárov (787,90 milióna eur), ako sa vláda ešte na jeseň minulého roka domnievala. Dôvodom je silný kurz národnej meny a slabý vývoz. Oznámil to cez víkend austrálsky minister financií Wayne Swan. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Swan uviedol, že najmä nižšie než očakávané ceny nerastných surovín, ktoré sa na exporte Austrálie podieľajú viac než 50 %, ku ktorým sa navyše pridal silný austrálsky dolár, "tvrdo zasiahli do rozpočtových príjmov". Zároveň dodal, že v nasledujúcom fiškálnom roku, ktorý sa začína v júli, nebude vláda schopná dosiahnuť ani vyrovnaný rozpočet.

Austrálska vláda ešte v októbri predpokladala, že za fiškálny rok 2012/2013, ktorý sa skončí 30. júna, dosiahne krajina rozpočtový prebytok na úrovni 1,08 miliardy AUD. V predchádzajúcom fiškálnom roku zaznamenala rozpočtový deficit okolo 44 miliárd AUD. Zhoršený vývoj v zahraničnom obchode a rast hodnoty meny však tieto plány zmarili.

Swan v tejto súvislosti opäť kritizoval "nerozumné úsporné opatrenia" v Európe. Ako povedal, nie je možné, aby sa výdavkovými škrtmi naštartoval hospodársky rast.
 

Vyberte región